Van strategie naar KPI

Gepubliceerd op: 2021-01-11 14:30:00
  • Er is onvoldoende allignment tussen afdelingen en ze hebben geen gedeelde doelstellingen
  • Medewerkers zijn onvoldoende betrokken bij het realiseren van onze bedrijfsdoelstellingen
  • Projecten worden nooit voltooid (of hebben lange doorlooptijden)
  • De toegevoegde waarde van projecten aan de bedrijfsstrategie is onduidelijk
  • Onduidelijkheid in prioriteiten, en deze prioriteiten veranderen regelmatig

Herkenbaar?

Oorzaak is vaak dat organisaties onvoldoende strategische planning hebben, en daarmee ook onvoldoende focus op belangrijke (verbeter)projecten. De capaciteit is beperkt, daarom is het voor een organisatie belangrijk om een goede afweging te maken hoe deze ingezet gaat worden. Toch doen veel organisaties dat niet, met bovengenoemde symptomen als gevolg. 

Oplossing: keuzes maken! Maar hoe doe je dat?

Lees verder

8 jaar verder, waarom ik doe wat ik doe

Gepubliceerd op: 2020-09-25 05:59:07

Loeiende sirenes. Daar zit ik dan, voor het eerst voorin in een ambulance (toen niet wetende dat er nog vele malen zouden volgen). Mijn vriendin ligt achterin. Met weeën. Op zich niet heel schokkend. Wat het vooral schokkend maakt is het feit dat deze weeën pas begin januari hadden moeten komen, en het is nu 24 september. Gaat onze tweeling na 25 weken zwangerschap nu al komen? Doemscenario’s schieten door me heen. Snel maar vergeten!

In het ziekenhuis aangekomen was het direct ‘raak’. De ambulancebroeders waren naar de verkeerde afdeling gelopen. Gelukkig hadden we alle tijd … Uiteindelijk belanden we in de linnenkast, de afdeling werd verbouwd. En ik hoor het ze nog zeggen: “Als het voorbij is, kan je hier een mooi boek over gaan schrijven”. En dit was het eerste moment waarvan ik dacht: hoe kan toch niet zo zijn dat… 

Lees verder

Innovatie en de 5 stappen van design thinking

Gepubliceerd op: 2020-09-04 08:32:46

Innovatie. Je kunt geen website openen, geen krant lezen of geen artikel doornemen of het gaat er wel over. En ook ik vind het een interessant onderwerp om actief mee bezig te zijn! Maar wat is innovatie? En hoe kan je dat praktisch, gestructureerd uitvoeren? Kortom: wat is de innovatie aanpak? Het antwoord: Design thinking! Lees hier wat design thinking is en uit welke 5 stappen deze methode bestaat!

Lees verder

In 9 stappen van probleem naar actie

Gepubliceerd op: 2020-07-06 08:19:34

“Er zijn veel uitdagingen, maar waar moet ik beginnen?”
“Hoe kom ik van vraag naar concrete actie?”
“Op welke manier kan ik keuzes maken, prioriteiten stellen?”
“Hoe versnel ik mijn besluitvormingsproces?”
“Hoe zorg ik voor een gedeeld beeld binnen het team?”
“Hoe bereik ik wel die resultaten?”
“Hoe breng ik richting aan in de acties?”

Herkenbare vragen? Wil je als team effectiever worden, en voor komen dat het blijft bij het praten over de uitdagingen met veel goede bedoelingen? En dat in een actiegerichte workshop van 2 uur? Lees hier mijn aanpak!

Lees verder

Corona: kans of crisis

Gepubliceerd op: 2020-03-31 07:33:51

De wereld staat in brand! Het corona virus grijpt om zich heen. En wat betekent dat voor ons? Ik zie mijn buurman zijn huis schilderen, mijn andere buren maken de tuin zomer klaar en mijn overburen zijn dagelijks aan het joggen. Allemaal goede activiteiten om er weer tegenaan te kunnen. 

En wat doe jij met je onderneming? Zitten we in een crisis of biedt deze tijd ook kansen om je organisatie weer fit te maken voor het moment dat de vraag weer aantrekt? Op welke manier kan jij deze periode gebruiken om je eigen onderneming een opknap beurt te geven? Ik deel 3 tips die je nu kunt toepassen, om straks effectiever te zijn in en met je organisatie.

Lees verder

De 10 must do's voor het inrichten van een procescultuur

Gepubliceerd op: 2020-02-21 12:31:57

Vraag je je weleens af waarom de servicedesk bij de ene organisatie heel soepel loopt, en je direct en snel wordt geholpen? En bij de andere organisatie sta je uren in de wacht, om vervolgens met een terugbel afspraak afgescheept te worden. En dan maar hopen dat je ook daadwerkelijk wordt gebeld! Vraag je je wel eens af hoe het komt dat een hamburger bij een fastfoodketen overal hetzelfde smaakt? Terwijl het gerecht dat jij kookt altijd anders is dan wanneer je partner dit maakt?

Het antwoord: een hoge mate van procesgerichtheid van deze organisaties. 

Wat is dat dan, een “procescultuur”? En hoe richt ik dat in? 

Lees verder

Zie je door de KPI’s de doelstellingen niet meer?

Gepubliceerd op: 2019-09-09 08:51:09

Zijn er in jouw organisatie ook heel veel Key Performance Indicatoren (KPI’s) benoemd om inzicht te creëren in de uitvoering? En kost dat ook zoveel tijd om de informatie te verzamelen? Zonder dat er uiteindelijk daadwerkelijk iets mee wordt gedaan?

Herkenbaar?

Zo gaat het in veel organisaties. Er worden veel key performance indicatoren benoemd – je zou er immers een paar vergeten. Deze worden in fancy dashboards geplaatst. En dat geeft het management de tools om te kunnen (be)sturen. Vraag is echter of dit echt de benodigde informatie geeft? Zien we door alle KPI’s de daadwerkelijke doelstellingen nog wel?

Het kan ook anders! 

Lees verder

Zomer! Tijd voor inspiratie!

Gepubliceerd op: 2019-07-31 19:53:11

Voor sommigen begint de vakantie bijna, anderen zitten er middenin en voor sommigen is de vakantie mogelijk alweer voorbij. Wel is het voor iedereen zomer. Een mooie tijd voor reflectie, inspiratie en verdieping. En wat is dan beter om dit te halen uit een mooi, interessant en inspirerend boek! Zelf vind ik het lastig om in al het aanbod (met weinig tijd) mooie titels te vinden. Graag deel ik dan ook mijn tips van boeken die mij de afgelopen periode hebben geïnspireerd. En mocht je zelf nog tips (voor mij) hebben, deel deze vooral!

Veel leesplezier!

Lees verder

Ben jij het zat dat je nooit iets kunt vinden?

Gepubliceerd op: 2018-10-25 13:55:21
  • Kan je de juiste documenten niet vinden?
  • Ontbreekt er informatie bij de start van een opdracht?
  • Is het printerpapier altijd op als jij het nodig hebt? En is het dan nergens te vinden?
  • Liggen er weer geen whiteboard stiften (die het doen)?

Herkenbaar?

Lees verder

De 5 belangrijkste inzichten na één jaar Riktad

Gepubliceerd op: 2018-10-01 06:08:11

Riktade bestaat 1 jaar! In het afgelopen jaar uitdagende projecten uitgevoerd, met interessante partners, bij mooie organisaties. En tijdens het ondernemen, tijdens het uitvoeren van opdrachten, heb ik continu geleerd. Wat werkt wel, wat werkt niet, wat zou ik een volgende keer anders doen. Een zeer waardevol jaar! 

En wie jarig is trakteert natuurlijk. Daarom deel ik mijn 5 belangrijkste inzichten na één jaar Riktade

Lees verder

Snel inzicht in verbeteringen?

Gepubliceerd op: 2018-07-24 09:15:15

Je bent een drukke ondernemer, en bezig om je product of dienst te leveren, nieuwe kansen te signaleren, en om klanten te tevreden te houden. Je ziet wel dat er dingen anders, beter kunnen, maar je hebt niet altijd de tijd, het overzicht of de capaciteit om hier ook daadwerkelijk actie in te ondernemen. Business gaat voor! 

Ook begrijp je dat het oppakken van de verbeteringen voordeel oplevert! Minder tijd, hogere klanttevredenheid, hogere medewerkers tevredenheid. Voldoende redenen om er wel aandacht aan te besteden. Alleen is de vraag: “hoe en wanneer”?

Lees verder

Tips voor het realiseren van verbeteringen binnen gezondheidsmanagement

Gepubliceerd op: 2018-07-04 18:32:02

Gezondheidsmanagement is een complex werkveld. Het omvat veel aspecten, van de juiste werk/privé balans van de individuele werknemer tot bevlogenheid op de werkvloer. Van arbeidsverhouding tot de juiste kennis en competenties. Er is veel kennis nodig, over wet- en regelgeving, verplichtingen, interventies. Het werkveld is bovendien continu in beweging, onder andere door digitalisering (eHRM) en de risico’s vanuit de AVG. 

Veel uitdagingen! 

En om deze uitdagingen in goede banen te leiden is het belangrijk om deze middels verbetertrajecten projectmatig op te pakken. Vanuit de ruime ervaring heeft Riktade meerdere tips, zodat deze projecten ook daadwerkelijk de beoogde doelen gaan bereiken.

Lees verder

Gezondheidsmanagement: wat is het en wat levert het op?

Gepubliceerd op: 2018-06-21 07:10:08

Gezondheidsmanagement. Je ziet het overal. Het heeft een hoge prioriteit binnen (HR) organisaties. Maar wat is het eigenlijk? En wat levert het me op als ik daar aandacht aan besteed als organisatie?

Verzuim is een belangrijk aandachtspunt van veel organisaties. Elke verzuimende medewerker kost geld, en levert niets op. Aanvullend wil je als organisatie ook gaan voorkomen dat medewerkers gaan verzuimen. Dit doe je door middel van preventieve interventies voor medewerkers die binnen een bepaald risicoprofiel passen. En uiteindelijk wil je ook medewerkers uit dat risicoprofiel gaan houden. En daar draait het om bij gezondheidsmanagement: zorgen dat medewerkers zo optimaal mogelijk blijven presteren en zorgen voor de juiste ondersteuning als dat nodig mocht zijn.

Lees verder

Top 3 verspillingen in sociale zekerheid

Gepubliceerd op: 2018-06-06 06:50:50

Sociale zekerheid. Complexe materie. Zowel procesmatig als inhoudelijk. Welk bakje bevat welke informatie? Het komt weinig voor binnen organisaties. En op het moment dat ze er mee te maken krijgen (als dat al wordt geconstateerd!), dan worden alle bakjes maar geopend om de juiste informatie te vinden. De (financiële) impact daarentegen is wel groot. En als processen niet goed worden uitgevoerd, dan leidt dit tot boetes of tot het niet benutten van regelingen. Voldoende potentie tot verbetering dus! Het is belangrijk om te gaan zorgen dat iedereen weet in welk bakje er gezocht moet worden!

Lees verder

Wordt effectiever, voorkom verspillingen!

Gepubliceerd op: 2018-05-15 08:03:34

Als mensen denken aan Lean, dan denkt men aan verspillingen. Het elimineren van verspillingen, in welke vorm dan ook, is een belangrijk aspect is van Lean. Verspillingen voegen geen waarde toe, zorgen voor extra (doorloop)tijd en zijn een bron van irritatie. Kortom: belangrijk om verspillingen te voorkomen! En als ze reeds aanwezig zijn, om deze te elimineren.

Maar hoe herken je verspillingen? En hoe zorg je dat ze voorkomen of geëlimineerd worden?

Lees verder

Lean: wat is het en wat zijn de voordelen?

Gepubliceerd op: 2018-04-12 18:04:53

Lean is een managementfilosofie die erop is gericht om verbeteringen in organisaties door te voeren. Het concentreert zich op het leveren van toegevoegde waarde, het reduceren van verspillingen en het continu verbeteren van organisaties. Doelstelling is om de beste kwaliteit te leveren, tegen de laagste kosten met de kortste doorlooptijd door het elimineren van verspillingen.

Meer weten?

Lees verder

10 redenen om processen te beschrijven

Gepubliceerd op: 2018-03-28 12:51:44

Als manager in een organisatie wil je dat alles vlekkeloos verloopt en dat er controle is over de uitvoering van je product of dienst. Hierbij is niets zo vervelend als processen die niet efficiënt verlopen. Dit kost extra tijd en energie voor de eigen organisatie en het leidt niet tot de gewenste kwaliteit en klanttevredenheid. Kortom: processen die niet optimaal verlopen, frustreren de eigen medewerkers en schrikken bestaande en nieuwe klanten af.

Maar hoe weet je nu dat je in controle bent en dat de processen de gewenste resultaten opleveren?

Lees verder

Heb je haast, pak een stoel!

Gepubliceerd op: 2018-02-27 12:56:57

Druk. Veel lopende projecten. Alles heeft prioriteit. Proactief en pragmatisch worden alle ballen in de lucht gehouden. Even snel een plan van aanpak opstellen, afstemmen met een paar stakeholders en dan: direct door naar implementatie! Gaandeweg het traject stel je jezelf keer op keer de vraag: “Waarom doen we dit eigenlijk?”. Vervolgens komen vragen – niet alleen bij jezelf, maar ook bij andere betrokkenen – naar voren als: “Welk probleem lossen we op?”, “Wat vindt onze klant hier eigenlijk van?”, “Hoe ziet afdeling XYZ dit?”, “Wat is de doelstelling?”.

Herkenbaar?

Lees verder

Riktade start!

Gepubliceerd op: 2017-09-21 19:25:20

Per 1 oktober 2017 start Riktade en is de website www.riktade.nl live. Riktade is het nieuwe organisatieadviesbureau die opdrachtgevers ondersteunt in het effectiever en efficiënter worden. Doelgericht verbeteren met een minimalistische insteek.

Lees verder

Riktade
© 2017-2023 Riktade. Alle rechten voorbehouden.