Lean: wat is het en wat zijn de voordelen?

Lean is een managementfilosofie die erop is gericht om verbeteringen in organisaties door te voeren. Het concentreert zich op het leveren van toegevoegde waarde, het reduceren van verspillingen en het continu verbeteren van organisaties. Doelstelling is om de beste kwaliteit te leveren, tegen de laagste kosten met de kortste doorlooptijd door het elimineren van verspillingen.

Meer weten?

Lean elementen

De belangrijkste elementen kunnen middels een huis gevisualiseerd worden:

  • Het dak bevat de doelstelling 
  • De pilaren ondersteunen dit doel
  • En het fundament bevat de basiselementen die op orde moeten zijn om succesvol te worden en te blijven

Riktade Lean House

Lean voordelen

Lean heeft zijn toegevoegde waarde reeds voor vele organisaties reeds bewezen. Het implementeren van de Lean filosofie leidt tot de volgende voordelen:

  • Hogere klanttevredenheid, doordat er (meer) klantgericht gewerkt wordt
  • Lagere kosten, doordat verspillingen in het proces worden geëlimineerd
  • Verbeterende concurrentiepositie, doordat er sneller ingespeeld kan worden op klantbehoeften, er sneller nieuwe producten/diensten geïmplementeerd kunnen worden, en er hierbij lagere kosten aanwezig zijn
  • Hogere medewerkers tevredenheid, doordat het werkproces gestroomlijnd verloopt, er hoeft minder gewacht te worden, etc.
  • Hogere betrokkenheid medewerkers, doordat medewerkers actief participeren in de verbeteringen in de organisatie

Lean stappen

De Lean filosofie is opgebouwd uit de onderstaande 5 stappen:

Lean stappen

Lean en Riktade

Riktade helpt organisaties om effectiever en efficiënter te worden. De Lean methode wordt hierbij als middel gebruikt, het is geen doel op zich. Belangrijk aspect is de uiteindelijke implementatie op de werkvloer. En daar heeft Riktade jarenlange ervaring in opgebouwd. In de aanpak wordt er samen met betrokkenen gewerkt naar een nieuwe situatie. Door het inzetten van meerdere tools en technieken wordt er gezorgd de resultaten blijvend zijn. Benieuwd wat Riktade voor uw organisatie kan beteken? Neem dan vrijblijvend contact op middels het contactformulier.

Riktade
© 2017-2023 Riktade. Alle rechten voorbehouden.