Ben jij het zat dat je nooit iets kunt vinden?

  • Kan je de juiste documenten niet vinden?
  • Ontbreekt er informatie bij de start van een opdracht?
  • Is het printerpapier altijd op als jij het nodig hebt? En is het dan nergens te vinden?
  • Liggen er weer geen whiteboard stiften (die het doen)?

Herkenbaar?

Zoeken is zonde van de tijd

Zoeken naar informatie of spullen kost veel tijd (en daarmee geld) en is daardoor een grote bron van verspilling. Vaak ligt de oorzaak in een slecht ingerichte werkplek. Gelukkig biedt Lean een tool aan die helpt om daar gestructureerd aandacht aan te besteden: 5S. De essentie: rommel opruimen en de werkplek opgeruimd houden. En “werkplek" zijn alle ruimtes in een bedrijf die een directe bijdrage leveren aan de producten en/of diensten voor klanten. Voorbeelden: 

  • Je eigen bureau
  • De vergaderzaal
  • Een productielijn in een fabriek
  • Het (digitale) archief van een projectmanager
  • De keuken van een restaurant
  • De werkvloer van een garage

De 5S methode bestaat uit 5 stappen die allemaal met een S beginnen:

5S model

Bereiken van resultaat met 5S methode 

5S kan met weinig investeringen al succesvol worden toegepast. Belangrijk hierbij is om het te doen. Begin klein, leer van de ervaringen en breidt de werkwijze vervolgens steeds verder uit. Zorg ook dat behaalde resultaten (efficiencywinst, besparingen) zichtbaar gemaakt worden. Hiermee wordt het gebruik nog breder omarmt!

5S is een bewezen methode. Het resultaat is overzicht op de werkplek, daarmee leidt het tot rust en focus op de activiteiten. Als gevolg daarvan zijn medewerkers individueel meer productief en als organisaties dus ook. 

Pragmatische werkwijze Riktade 

5S is onderdeel van het fundament van Lean. Door 5S in een organisatie in te voeren, leren medewerkers in teamverband te werken aan continue verbetering en het borgen van deze verbeteringen. Er wordt geleerd om te werken volgens standaard werk procedures en checklists en er wordt ervaring opgedaan met visual management. 

Riktade heeft ruime ervaring met het begeleiden van organisaties om effectiever te werken. Hierbij wordt altijd een pragmatische insteek gekozen. Vanuit de doelstelling wordt onderzocht wat op dat moment de beste oplossing is. En met de jarenlange implementatie ervaring van Riktade zijn we ook goed in staat om een blijvend resultaat te implementeren. Wil jij dus ook blijvend effectiever werken? De kwaliteit van je producten of diensten verbeteren voor de langer termijn? Structureel lagere kosten? Neem vrijblijvend contact op met Riktade om te bespreken hoe Riktade jou hiermee kan helpen!

Riktade
© 2017-2021 Riktade. Alle rechten voorbehouden.