8 jaar verder, waarom ik doe wat ik doe

Loeiende sirenes. Daar zit ik dan, voor het eerst voorin in een ambulance (toen niet wetende dat er nog vele malen zouden volgen). Mijn vriendin ligt achterin. Met weeën. Op zich niet heel schokkend. Wat het vooral schokkend maakt is het feit dat deze weeën pas begin januari hadden moeten komen, en het is nu 24 september. Gaat onze tweeling na 25 weken zwangerschap nu al komen? Doemscenario’s schieten door me heen. Snel maar vergeten!

In het ziekenhuis aangekomen was het direct ‘raak’. De ambulancebroeders waren naar de verkeerde afdeling gelopen. Gelukkig hadden we alle tijd … Uiteindelijk belanden we in de linnenkast, de afdeling werd verbouwd. En ik hoor het ze nog zeggen: “Als het voorbij is, kan je hier een mooi boek over gaan schrijven”. En dit was het eerste moment waarvan ik dacht: hoe kan toch niet zo zijn dat… 

We waren in een achtbaan beland en werden omhoog getakeld. Het hoogste punt zagen we voor ons. Elke seconde, minuut, uur dat het langer duurde voordat we daar zouden komen werden de levenskansen vergroot. Midden in de nacht kwam dat hoogste punt, onze dochter en zoon werden geboren. En we gingen met een rotgang naar beneden. Hoelang gaat dit duren? In het begin dagelijks meerdere malen compleet over de kop. Vallen we soms zelfs uit de achtbaan. Vallen de kinderen er bijna uit. Gelukkig kunnen we ons steeds vastgrijpen aan elkaar! We leven met de minuut, met het uur met de dag. En uiteindelijk komt het moment dat we naar huis gaan. De kinderen zijn nog aangewezen op medische zorg en continue aandacht, maar we kunnen vooruit gaan kijken. 

Zomer, mooi weer, kinderen in de bakfiets en fietsen door de duinen. Net een normaal gezin. Behalve dan dat de bakfiets is volgeladen met medische middelen en machines. Dubbel uitgevoerd, er zou er maar één het niet doen. En dan gebeurt het. Onze zoon ligt er wel heel slap bij. Direct stoppen en ingrijpen! Gelukkig hebben we een stappenplan, materialen en machines direct bij de hand. Het loopt goed af! Door onze voorbereiding, structuur, goede afspraken (jij pakt spullen, ik hou hem vast). En dan denk ik, wat als we dat allemaal niet zo hadden ingericht…?

Als consultant kwam ik bij veel bedrijven over de vloer en zag veel mogelijkheden tot verbetering. Vaak is het voor organisaties moeilijk om deze verbeteringen op te pakken. Medewerker willen niet mee, managers weten hun medewerker niet te motiveren, de directie kan de vertaling van doelstelling naar acties niet altijd goed maken. Echter, als deze aandachtspunten zo dicht bij je komen, als het kan aankomen op leven en dood, dan is er een duidelijk ‘burning platform’! En daarin word je heel praktisch. Ik ben me steeds meer bewust gaan worden dat het vaak heel eenvoudig is om verbeteringen te bedenken en door te voeren. In organisaties ontbreekt het echter vaak aan de tijd, focus en inzicht om echt de stap te gaan zetten. Mijn ervaringen (privé maar ook zakelijk) hebben mij het inzicht gegeven om eenvoudig en doeltreffend situaties te analyseren, verbeteringen inzichtelijk te maken en om daar praktische oplossingen voor te bedenken en te implementeren.

Ze zeggen dat het krijgen van kinderen een life changing event is. Dat is het voor mij zeker geworden. Mijn kinderen hebben heel veel aandacht gevraagd, en dat vragen ze nog steeds. Inmiddels zijn we 8 jaar verder, en ben ik alweer 8 jaar mantelouder. Hoe zwaar het vaak ook is, mijn persoonlijk situatie heeft me echter ook heel veel gebracht. Commitment, focus en aandacht is belangrijk in hetgeen je doet. Ook heeft het mijn passie aangewakkerd om mij in te zetten voor zorg gerelateerd organisaties. Ik heb het geluk dat ik inmiddels mooie projecten in deze hoek heb mogen uitvoeren. Het begeleiden van zorginstellingen in een samenwerkingsverband, procesoptimalisatie trajecten bij een zorgorganisaties, innovatietraject om een oplossing te realiseren voor ouders met een kind met een beperking

Vanuit deze persoonlijke drive wil ik zorg gerelateerde organisaties helpen om innovatiever en effectiever te worden.  Hoe fijn is het als medewerkers zich kunnen richten op waar ze goed in zijn? Hoe mooi is het als organisaties een focus hebben op de behoefte van hun klanten? Als bedrijven kunnen excelleren in datgene waarvoor ze zijn ontstaan? Met mijn LEAN en Design Thinking kennis en ervaring begeleid ik dan ook graag deze organisaties. Neem gerust Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met me op om te bespreken wat ik voor jouw organisatie kan betekenen! 

 

Riktade
© 2017-2023 Riktade. Alle rechten voorbehouden.